Composteren

Compostwormen kiezen

Welke wormen kiezen voor een wormenbak

Compost wormen, welke wormen composteren het beste in mijn wormenbak en hoeveel heb ik er nodig?

Tijgerwormen

Uit onderzoek is gebleken dat de mestpier of tijger worm (Eisenia Fetida) samen met de Dendrobaena de compostwormen zijn die het snelst eten en dus meest geschikt zijn als compostworm voor in uw wormenbak.

Afgelopen tijd is dit onderwerp op tafel gekomen nadat er nieuwe leveranciers van wormenbakken ten tonele verschenen. Dit heeft geleid tot enige verwarring over welke worm het beste te gebruiken is om te composteren en welke hoeveelheid wormen er nodig zijn om uw wormenbak succesvol op te starten.

Even voorstellen, onze wormenbakken leverancier Original Organics heeft de wormenbak uitgevonden inmiddels al weer 20 jaar geleden. Er zijn in de tussenliggende periode bijna een half miljoen Original Wormeries verkocht in deze periode. Wij hebben zodoende flink wat kennis opgebouwd over de behoeften, mogelijkheden, ontwerpen, processen en optimale leefomstandigheden van compost wormen.

Wanneer het gaat over wormen, is een matige hoeveelheid kwaliteitswormen beter dan een grotere hoeveelheid wormen van mindere kwaliteit. Al onze wormenbakken worden sowieso startklaar geleverd met een ruim voldoende voorraad (500 gram) van kleine- en middelgrote jonge en hongerige Tijger Wormen (Eisenia Fetida) en Dendrobena wormen. Ook voor mensen die zelf een wormenbak maken hebben wij wormen die los worden verkocht. Voor grotere bakken adviseren wij een dubbele verpakking van 1 Kg.

Na langdurig onderzoek en testen van onszelf en derden (waaronder een door ons gesponsorde studie van een Phd student (Universitair Doctoraal) is bewezen dat onze geselceteerde en inheemse wormensoorten het meest geschikt zijn voor gebruik in een wormenbak. Na ruim 20 jaar intensieve kennis opbouw blijft deze compost wormen soorten mix onze voorkeur. Het Tijger Wormen ras is uitzonderlijk goed geschikt, ze zijn hongeriger en hebben een hoge tolerantie ten opzichte van temperatuurschommelingen, de vochtigheids- en zuurgraad ten opzichte van hun naaste neven en nichten.

Deze worden door een aantal concurrenten juist aangeboden (vermoedelijk vanwege hun grotere beschikbaarheid en lagere kosten – veel sportvissers gebruiken deze soort namelijk als aas).  Tijger Wormen eten ongeveer twee keer zo veel (per lichaamsgewicht) ten opzichte van de Dendrobaena worm. Dit laatste bepaalt de snelheid warmee een wormenbak werkt.

Wekelijks hebben wij verse aanvoer. Onze wormen worden gekweekt bij een onafhankelijke wormen boerderij waarbij de kwaliteit van onze mix van tijger wormen en dendrobena’s doorlopend wordt gecontroleerd, wij willen u slechts de beste kwaliteit leveren.

Jaarlijks leveren wij tienduizenden wormenbakken aan blije gebruikers en zelden of nooit zijn er opstartproblemen. Op een andere manier is het voor ons niet mogelijk zijn om een 30 dagen ‘geen gezeur – geld retour’ garantie aan te bieden op alle wormenbakken.

Samenvattend: wormen zijn de cruciale stap in het composteren van organisch materiaal. Wij leveren u alleen het beste en kies compostwormen vers, jong en gezond.

Hoeveel nodig?

500 gram is voor een gemiddelde wormenbak voldoende om deze op te starten. Kies voor een groter formaat wormenbak of composthoop een dubbele hoeveelheid, 1 Kg.

Worm Eisina Fetida, mestpier, red wiggler