Kan ik de inhoud van de Bokashi-keukenemmer bij mijn composthoop doen?
Mist goed gefermenteerd kunt u de inhoud van de emmer op de composthoop gooien. M.a.w. nadat de emmer vol is, minimaal 4 weken afgesloten laten staan voor u het op de composthoop gooit. Als u de inhoud direct in de bodem verwerkt is dit niet beslist noodzakelijk en volstaat 2 weken fermenteren.
Kan de Bokashi-emmer buiten staan?
Voor het fermentatie proces in de emmer zal het waarschijnlijk niets uitmaken of de emmer binnen of buiten staat. De kunststof waarvan de emmer is gemaakt is echter niet voor gebruik buiten. Het zal door de invloed van de verschillendeweersomstandigheden verkleuren en verharden waardoor de emmer makkelijk breekt. Het deksel wordt ook harder en zal slecht afsluiten wat het fermentatieproces niet ten goede komt.
Wat is Bokashi-starter?
Bokashi-starter is een “kant-en-klaar” product om te gebruiken in de Bokashi keukenemmer. Deze toegevoegde micro-organismen uit de Bokashi-starter zorgen ervoor dat de aanwezige verse GFT resten niet gaan rotten maar fermenteren.
Hoelang duurt het maken van Bokashi met de Bokashi-keukenemmer?
Het maken van Bokashi met gebruik van de Bokashi-keukenemmer duurt gemiddeld 2 weken. Na 2 weken is de emmer helemaal gevuld en kunt u het in de bodem/plantenbakken verwerken.
Wat gebeurt er met de laatste keukenresten die ik in de Bokashi-keukenemmer doe?
U kunt de gehele inhoudt van de Bokashi-keukenemmer in z’n geheel in de bodem verwerken, een gemiddeld huis gezin doet er namelijk twee weken over voordat de emmer gevuld is. Dus het laatste afval dat erin gaat kunt u ook gelijk in de bodem verwerken. Er zijn dan genoeg positieve micro-organismen zodat ook dit afval niet meer gaat rotten in de bodem.
Welke keukenresten kan ik gebruiken om in de Bokashi-keukenemmer te doen?
In de Bokashi-keukenemmer mag al het organische materiaal wat uit de keuken komt. Zoals gekookte aardappelen, gekookt en rauw vlees, botjes, sinaasappelschillen, aardappelschillen, eierdoppen, bananenschillen. Kort samengevat eigenlijk alles wat organisch is.
Is het fermenteren van m’n keukenafval goed gelukt?
Het resultaat van de fermentatie kunt u aan verschillende dingen meten. De geur is heel belangrijk bij fermentatie. Fermentatie is een conserveringsmethode waarbij we het door middel van melkzuurbacteriën verzuren. Dus de geur moet zoet/zuur zijn en zeker niet verrot ruiken.
Wanneer de keukenemmer een week wordt weggezet vindt u na een week een witte schimmellaag over het product. Dit betreft een veilig schimmel hierbij kunt u denken aan schimmelkazen en zuurdesembrood.
Mochten er verder nog vragen zijn dan kunt u contact opnemen via het contact formulier.
De inhoud in de emmer wordt geen compost. Hoe kan dat?
De inhoud van de emmer veranderd niet van structuur zo lang het in de emmer zit. Pas als het in de bodem is verwerkt of op de composthoop wordt gestort zal het composteren. In de emmer fermenteert het net zo als b.v. van kool, zuurkool maken; dat verandert ook niet van structuur zolang het in het vat zit. Als er witte schimmel op komt te staan is dat goed. De witte schimmel is dezelfde als die van b.v. camembert of brie.
De emmer stinkt. Hoe kan dat?
De emmer moet goed afgesloten zijn. Probeer eens een beetje meer Bokashi-Starter toe te voegen. Sommige producten zoals bloemkool hebben zo’n sterke geur dat zelfs EM dat niet kan onderdrukken.