De bijsluiter niet volledig |
---|
De bijsluiter die bij de EM-Activator in de doos is bijgevoegd is niet volledig. Het is van groot belang dat u heet water (warmer dan 25 graden Celcius) giet tussen de witte binnenbeker en de EM-Activator. Dit dient als geleiding van de warmte. Voor het aanmaken van EM tot EM-A kunt u kijken in de brochure bij “bereidingswijze”. |
Verwarmt de EM-Activator de vloeistof? |
---|
Nee, de EM-Activator verwarmt de vloeistof niet, maar houdt de vloeistof warm op een temperatuur tussen de 23 en 27° Celcius. |
Kan ik ook Yoghurt in mijn activator maken? |
---|
Recept voor het maken van Yoghurt in de EM-Activator.
Benodigdheden: 850 ml. verse halfvolle melk 150 ml. Yoghurt 1 EM-Activator
Werkwijze:
|
Kan ik de inhoud van de Bokashi-keukenemmer bij mijn composthoop doen? |
---|
Mist goed gefermenteerd kunt u de inhoud van de emmer op de composthoop gooien. M.a.w. nadat de emmer vol is, minimaal 4 weken afgesloten laten staan voor u het op de composthoop gooit. Als u de inhoud direct in de bodem verwerkt is dit niet beslist noodzakelijk en volstaat 2 weken fermenteren. |
Wat is EM? |
---|
EM is de afkorting van Effectieve Micro-organismen; microscopisch kleine wezentjes. EM is een combinatie van nuttige, regeneratieve micro-organismen, die vrij in de natuur voorkomen en niet zijn gemanipuleerd. Dit mengsel verhoogt de natuurlijke weerstand van bodem, plant, water, mens en dier. |
Wat zijn gistvlokken? |
---|
Bij de fermentatie van EM-A verschijnt er na een aantal dagen een wit vliesje die overgaat in witte vlokken. Deze zijn volledig onschadelijk en hebben een positieve invloed op het product en horen bij de fermentatie ook kunt u hieraan zien dat de fermentatie geslaagd is. |
Wat is Bokashi? |
---|
Bokashi is Japans voor gefermenteerd organisch materiaal. |
Kan de Bokashi-emmer buiten staan? |
---|
Voor het fermentatie proces in de emmer zal het waarschijnlijk niets uitmaken of de emmer binnen of buiten staat. De kunststof waarvan de emmer is gemaakt is echter niet voor gebruik buiten. Het zal door de invloed van de verschillende weersomstandigheden verkleuren en verharden waardoor de emmer makkelijk breekt. Het deksel wordt ook harder en zal slecht afsluiten wat het fermentatieproces niet ten goede komt. |
Wat is Bokashi-starter? |
---|
Bokashi-starter is een “kant-en-klaar” product om te gebruiken in de Bokashi keukenemmer. Deze toegevoegde micro-organismen uit de Bokashi-starter zorgen ervoor dat de aanwezige verse GFT resten niet gaan rotten maar fermenteren. |
Wat is de houdbaarheid van EM-A? |
---|
EM-Actief heeft een levensduur van “gewoonlijk” 4 weken. Mits het goed gefermenteerd is en luchtdicht bewaard. |
Hoe bewaar ik EM-Actief? |
---|
EM-Actief kunt u het beste luchtdicht afgesloten bewaren in plastic flessen. Bij voorkeur op een koele en donkere plaats (niet in de koelkast). |
Welk water te gebruiken voor de EM-oplossing? |
---|
Het is belangrijk dat u kwalitatief goed water gebruikt, met zo min mogelijk chloor en andere chemicaliën. Ook is regenwater of bronwater een goede optie. |
Hoe dien ik EM-Actief toe aan mijn planten? |
---|
Het toedienen van EM-Actief aan de planten gebeurd bij voorkeur ’s morgens vroeg, ’s avonds of bij regenachtig weer. |
Kan ik EM-Actief gebruiken bij het composteren? |
---|
U kunt EM-Actief gebruiken om het composteren te bevorderen door deze regelmatig te enten over de composthoop of ton. Ook kunt u EM-Actief gebruiken als geurbestrijder, door deze toe te dienen aan uw composthoop of bak. |
Is het mogelijk EM te gebruiken voor stimulering van de menselijke darmflora? |
---|
Wij adviseren EM voor gebruik in huis en tuin, en mogen niet adviseren om EM te gebruiken voor menselijke toepassingen. Oftewel, wij dragen het advies niet uit om EM te gebruiken voor de menselijke darmflora. |
Kan ik met EM schimmelplekken in het huis verwijderen? |
---|
De werking hiervan is bij ons nog niet bekend en wordt nader onderzocht. We houden u op de hoogte zodra meer hierover bekend. |
Hoelang duurt het maken van Bokashi met de Bokashi-keukenemmer? |
---|
Het maken van Bokashi met gebruik van de Bokashi-keukenemmer duurt gemiddeld 2 weken. Na 2 weken is de emmer helemaal gevuld en kunt u het in de bodem/plantenbakken verwerken. |
Wat gebeurt er met de laatste keukenresten die ik in de Bokashi-keukenemmer doe? |
---|
U kunt de gehele inhoudt van de Bokashi-keukenemmer in z’n geheel in de bodem verwerken, een gemiddeld huis gezin doet er namelijk twee weken over voordat de emmer gevuld is. Dus het laatste afval dat erin gaat kunt u ook gelijk in de bodem verwerken. Er zijn dan genoeg positieve micro-organismen zodat ook dit afval niet meer gaat rotten in de bodem. |
Welke keukenresten kan ik gebruiken om in de Bokashi-keukenemmer te doen? |
---|
In de Bokashi-keukenemmer mag al het organische materiaal wat uit de keuken komt. Zoals gekookte aardappelen, gekookt en rauw vlees, botjes, sinaasappelschillen, aardappelschillen, eierdoppen, bananenschillen. Kort samengevat eigenlijk alles wat organisch is. |
Is het fermenteren van m’n keukenafval goed gelukt? |
---|
Het resultaat van de fermentatie kunt u aan verschillende dingen meten. De geur is heel belangrijk bij fermentatie. Fermentatie is een conserveringsmethode waarbij we het door middel van melkzuurbacteriën verzuren. Dus de geur moet zoet/zuur zijn en zeker niet verrot ruiken.Wanneer de keukenemmer een week wordt weggezet vindt u na een week een witte schimmellaag over het product. Dit betreft een veilig schimmel hierbij kunt u denken aan schimmelkazen en zuurdesembrood. Mochten er verder nog vragen zijn dan kunt u contact |
Wat zijn Edasil Kleimineralen | ||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||
---|---|---|---|---|---|---|---|---|---|---|---|---|---|---|---|---|---|---|---|---|---|---|---|---|---|---|---|---|---|---|---|---|---|---|---|---|---|---|---|---|---|---|---|---|---|---|---|---|---|---|---|---|---|---|
Edasil kleimineralen behoren tot de kleinste deeltjes die in de bodem voorkomen. Het bijzondere aan deze Edasil kleimineralen is de combinatie van hun vorm en samenstelling. Zij bestaan uit vele dunne plaatjes. Het voordeel hiervan is dat zij een zeer groot oppervlak per gewichtseenheid hebben. Dit kan voor het Bentoniet-kleimineraal oplopen tot 800 m2/gram, ter vergelijking het meest in Nederland voorkomende kleimineraal (Illiet) heeft maximaal 150 m2/gram oppervlakte.Daarnaast zijn de Edasil kleimineralen ten gevolge van hun chemische samenstelling elektrisch geladen. Deze lading wordt in de bodem altijd geneutraliseerd door ionen. Dit betekent dus dat Edasil kleimineralen een groot ionenbindend vermogen hebben. Vanwege deze eigenschappen kunnen Edasil kleimineralen een belangrijke rol in de bodemvruchtbaarheid vervullen. De Edasil kleimineralen worden gewonnen in zuid-Duitsland. De korrelgrootte ligt voornamelijk tussen 2.0 – 5.0 mm. (73 – 77 %). Adsorptie Complexen Micro-organismen
|
Wat is Ostrea zeeschelpenkalk en hoe werkt het? | ||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||
---|---|---|---|---|---|---|---|---|---|---|---|---|---|---|---|---|---|---|---|---|---|---|---|---|---|---|---|---|---|---|---|---|---|---|---|---|---|---|---|---|---|---|---|---|---|---|---|---|---|---|---|---|---|---|---|---|---|---|---|---|---|---|---|---|---|---|---|---|---|---|---|---|---|---|
Ostrea zeeschelpenkalk is een kalkbron die gewonnen wordt uit schelpenbanken in de Noordzee. Vervolgens wordt deze gedroogd en gebroken. Ostrea zeeschelpenkalk is rijk aan Calciumcarbonaat (96.1%) en bevat weinig water. De droge stof is 99.5%. De zuurbindende waarde is 54.Door het Centraal Laboratorium voor C.H.V.-Encebe NV en Sobel NV is een mineralenanalyse van Ostrea zeeschelpenkalk uitgevoerd met de volgende resultaten.
Daarnaast heeft het Quist Laboratorium te Aarhus in Denemarken metingen Werking van Ostrea zeeschelpenkalk Bij het gebruik van Ostrea zeeschelpenkalk is dit echter anders. Daar Ostrea pH streefzone voor verschillende gronden:
Een voordeel van Ostrea zeeschelpenkalk is dat het een langdurige werking heeft Bodemleven
|
Wat is Bokashi in 25 kg. verpakking |
---|
Bokashi bestaat uit een mengsel van minimaal drie organische materialen, die met behulp van EM worden gefermenteerd. De organische middelen worden zonder zuurstof (anaëroob) verpakt zo kan er een fermentatieproces plaatsvinden waarbij vele stofwisselingsproducten van micro-organismen worden gevormd. Alle organische (rest)stoffen kunnen worden gebruikt voor deze fermentatie. Net als bij zuurkool behoudt de Bokashi zijn voedingswaarde door de fermentatie.Materialen voor Bokashi: Elk organisch materiaal is geschikt om er Bokashi van te maken, enkele voorbeelden zijn bierborstel, tarwezemelen, rijstzemelen, maïsmeel, speltdoppen, etc. Het is gewenst om een combinatie van organische stoffen te kiezen, die zowel een hoge als een lage C/N verhouding hebben. Het meest ideaal is om een gemiddelde C/N verhouding tussen de 20% en 50 % te hebben. In het algemeen wordt het gebruik van tenminste 3 verschillende organische materialen aanbevolen om de microbiële diversiteit te verhogen. Recept Bokashi: Organisch materiaal 150 liter * De hoeveelheid water hangt af van de vochtigheid van de gebruikte Bokashi is een voedingsbron voor de in de bodem te enten micro-organismen. |
Wat is MestBest? |
---|
Mest-Best wordt samengesteld uit vrij in de natuur voorkomende organische en anorganische materialen welke rijk zijn aan voor de plant goed opneembare voedingsstoffen. Dit product is 100% natuurlijk en bevat geen chemische toevoegingen. Naast N,P,K in organische vorm bevat Mest-Best een veelfout aan micro- en sporenlementen. MestBest is een volledige bemesting voor uw gewassen. Mest-Best bevorderd o.a. het felbegeerde klei-humus complex, waardoor een goede kruimelstructuur ontstaat. Vocht en voedingsstoffen worden vast gehouden. |
De inhoud in de emmer wordt geen compost. Hoe kan dat? |
---|
De inhoud van de emmer veranderd niet van structuur zo lang het in de emmer zit. Pas als het in de bodem is verwerkt of op de composthoop wordt gestort zal het composteren. In de emmer fermenteert het net zo als b.v. van kool, zuurkool maken; dat verandert ook niet van structuur zolang het in het vat zit. Als er witte schimmel op komt te staan is dat goed. De witte schimmel is dezelfde als die van b.v. camembert of brie. |
De emmer stinkt. Hoe kan dat? |
---|
De emmer moet goed afgesloten zijn. Probeer eens een beetje meer Bokashi-Starter toe te voegen. Sommige producten zoals bloemkool hebben zo’n sterke geur dat zelfs EM dat niet kan onderdrukken. |