Kassen

De mogelijkheden van een kas

Kweken in een kas – De mogelijkheden van een hobby kas

De mogelijkheden van een plantenkas hangen sterk af van de kwaliteit en de technische uitrusting. Zo is het bijvoorbeeld raadzaam om tropische planten te cultiveren in een warme plantenkas met geïsoleerde beglazing (bv dubbel glas, dubbelwandige polycarbonaat, dubbelwandige acrylaat), ventilatie, verwarming, omdat dergelijk planten het hele jaar door een constant ‘tropenklimaat’ nodig hebben.

Tropische kas

Met een minder uitgebreide uitrusting

De mogelijkheden in een plantenkas met een minder uitgebreide uitrusting, biedt kuipplanten de kans om te overwinteren als we tenminste de mogelijkheden hebben om de plantenkas te verwarmen. Zo een koude plantenkas is ook geschikt om jonge planten op te kweken of cactussen te kweken. Een erg boeiende hobby is het verzamelen en telen van rotsplanten, ook wel ‘alpenplanten’ genoemd. Veel van deze planten zijn winterhard. Toch hebben ze het in de Nederlandse winters niet naar hun zin: over het algemeen zijn ze in hun land van herkomst ‘s winters met een dikke laag sneeuw bedekt. Sneeuw vormt een prima bescherming tegen de kou.

Alpen planten

Extra mogelijkheden

Het gebruik van onze plantenkas biedt ons extra mogelijkheden. De luchtramen moeten, ook in de winter, vaak geopend zijn. Wees spaarzaam met watergeven. Zeker in de winter is het gevaar van wegrotten erg groot. Veel alpenplanten zijn juweeltjes als ze bloeien. De teelt is niet altijd eenvoudig, maar voor de echte liefhebbers beslist een uitdaging. Het is lang niet altijd mogelijk, een plantenkas van een verwarming te voorzien. Het is ook niet noodzakelijk; er zijn heel wat mogelijkheden om sierplanten te telen in een onverwarmde plantenkas. In het vroege voorjaar kan de temperatuur – als de zon schijnt – in de plantenkas behoorlijk oplopen. Daardoor kunt u allerlei planten vroeger aan de groei of in bloei krijgen dan normaal.

{{widget type=”catalog/category_widget_link” title=”Tuinkassen” template=”catalog/category/widget/link/link_block.phtml” id_path=”category/89″}}