Composteren

Veelgestelde vragen over een wormenbak

V Wanneer u op vakantie gaat …

A Een werkende wormenbak alleen laten zonder nieuwe voeding zou geen probleem moeten zijn tot aan 4 weken toe. De wormen reguleren hun activiteit naar gelang de hoeveelheid voedsel die aanwezig is. Dus uw vakantie zou geen moeilijkheden op hoeven leveren voor de wormen. Echter, vergeet niet voor uw vertrek alle vloeistof af te tappen en meng wat versnipperd krantenpapier of houtpellets in de bak. Zet de kraan open met een bakje eronder om overtollig vocht op te kunnen vangen.

V Zal er onkruid groeien in de bak?

A Dit is onwaarschijnlijk, maar niet onmogelijk. De meest logische oorzaak is de onbedoelde toevoeging van onkruidzaadjes. Dit zal zelden een echt probleem zijn. Haal gewoon de ontkiemde zaadjes er uit.

V Er zit schimmel in de bak. Waarom?

A In de eerste stadia van het composteringsproces van groenteafval zou een wollige grijzige schimmel kunnen ontstaan. Deze is niet schadelijk, heeft geen effect op de wormen en verdwijnt snel.

V Waar kan ik een wormenbak kopen? 

A Dit kan je doen bij Duurzame Tuinartikelen natuurlijk! We hebben een heel assortiment wormenbakken beschikbaar in verschillende kleuren en maten. En ze worden standaard geleverd met een startpakket hongerige wormen. Kijk in onze categorie wormenbakken voor meer info.

V Waar moet de wormenbak staan?

A Op de plek die u prettig vindt. Binnen of buiten. Wel graag afgeschermd voor invallende regen. In veel gevallen zal de keuken de meest geschikte plaats zijn, maar dat geldt niet voor iedereen. Start een Tiger wormenbak wormenbak liefst buiten op, omdat er in de opstartfase een aantal wormen op hun verkenningstocht zullen ontsnappen. Waar je hem ook zet, hou de wormenbak wel vorstvrij. Een buitenhuisje, garage of schuur is ideaal voor een koude winter. Overweeg de isolatiehoes als optie te kopen voor de wormenbak bij een te koude opstelplaats.

V Heeft de temperatuur invloed op het proces?

A Ja, de optimale temperatuur is 18-25 graden celsius, maar de hardwerkende tijgerwormen en dendrobena venetas zullen goed werken met lagere temperaturen. Er is een opmerkelijke teruggang onder de 10 graden. Temperaturen boven de 30 graden moeten vermeden worden. Let op dat in de eerste 8-10 weken na het installeren, de wormen kwetsbaar zijn  voor extreme temperatuurverschillen. Eenmaal goed in bedrijf zal het groeiende compostvolume meer bescherming en isolatie geven. Plaats de wormenbak dus in de zomer op een schaduwrijke plek. Direct zonlicht vermijden, zeker gedurende de eerste weken. Zorg ervoor dat de wormenbak in de winter op een vorstvrije plek staat (zie ook: waar moet de wormenbak staan hierboven).

V Kan ik krantenpapier toevoegen?

A Ja, bij normale werking kunt u prima een paar stukken versnippert krantenpapier (cellulose) of karton (eierdozen) toevoegen. Als de wormenbak erg vochtig lijkt voeg dan zoveel als nodig toe om het teveel aan vocht te absorberen. Hiervoor kan een aanzienlijke hoeveelheid krantenpapier nodig zijn. Ook kunt u hiervoor houtpellets gebruiken die wij speciaal voor dit doel aanbieden.

V Zal de ton stinken?

A Nee, wanneer u de instructies op volgt zal dit niet mogen gebeuren. Echter, wanneer u zwaar voedsel zoals vis of vlees(resten) gebruikt is het raadzaam deze goed te bedekken  of te omhullen met een laag aarde, bladgrond of bladafval, kokosvezel of op turf gebaseerde compost. Het handjevol Kalk-mix draagt bij aan een pH-neutraal proces en een frisse wormenbak.

V Hoe lang duurt het proces?

A The wormenbak is snel en efficiënt. Binnen ongeveer drie weken kun je de vloeibare voeding aftappen. Dit is wel afhankelijk van de mate waarin het menu (dat u aan uw wormen serveert) vochtig is. Een handvol keukenafval heeft zes tot acht weken nodig om in compost te veranderen. De meeste mensen wachten echter totdat de wormenbak bijna vol is voordat ze de compost oogsten. Als je continu voedsel toevoegt zal dat normaal gesproken zes tot twaalf maanden duren. Onthoud dat meer dan 75% van de input getransformeerd wordt tot hoogwaardige vloeibare plantenvoeding op basis van vochtrijk keukenafval.

V Kunnen de wormen ontsnappen?

A Als de wormenbak eenmaal geïnstalleerd is en de verzorging goed is hebben ze geen reden om dat überhaupt te proberen. De wormenbak is een waar compostwormen-paradijs. Echter, gedurende de eerste dagen zullen de wormen op onderzoek uitgaan en kan het voorkomen dat er eentje buiten de bak beland. Maak je daar geen zorgen over tenzij de wormen erg avontuurlijk zijn. Verpak de bak dan in een zwarte zak waardoor je de wormen makkelijk kunt vangen en terugbrengen in de wormenbak. Of zet de bak in het licht waardoor de wormen zich in het donker schuil zullen houden. Wanneer ze hun nieuwe huis onderzocht hebben zullen ze voornamelijk uit het zicht blijven in de compost. Komen ze toch naar boven dan is dat een signaal om de wormenbak te onderzoeken op eventuele problemen, zoals vochtgehalte of zuurgraad.

V Heeft de wormenbak onderhoud nodig?

A Wanneer je de wormenbak wilt schoon maken, gebruik dan een vochtige doek maar geen wasmiddelen of zeep. Dat is alles wat nodig is om de bak er goed uit te laten zien en doet de wormen totaal geen kwaad. Wanneer u keukenpapier gebruikt, kan het doekje zelf de wormenbak in en onderdeel worden van het composteringsproces.

V Kan ik de vloeibare voeding en compost bewaren?

A Ja, de vloeistof kan opgevangen worden in een geschikte fles (ook bijvoorbeeld een plastic melkpak) en opgeborgen worden op een koele en donkere plek. Het is zeker 3 tot 6 maanden houdbaar. U kunt de compost in zakken doen en bewaren voor later gebruik.

V Wat is de kalk-mix voor?

A Het is een zachte vorm van kalk calcium-oxide en zorgt ervoor dat de wormenbak niet te zuur wordt. Wij adviseren iedere vier tot zes weken een handje Kalk-mix toe te voegen om de compost pH-neutraal te houden (eierschalen hebben overigens dezelfde werking). De Kalk-mix die wij gebruiken is niet synthetisch. De Kalk-mix dient u zeker toe te voegen wanneer u dunne katoendraad-achtige witte wormpjes ziet. Deze potwormen (enchytriads) zijn natuurlijk en onschadelijk, maar een goede indicatie dat de compost te zuur wordt of te nat. De ideale pH-waarde is dus neutraal. Gebruikt in een verhouding van 240 gram per vierkante meter is het ook een goede meststof door de hele tuin, speciaal waar zure condities meer alkalisch moeten zijn.

Let op wanneer u in de verleiding komt gewone tuinkalk te gebruiken. Dat is meestal niet zo goed voor de wormen. U bent gewaarschuwd!

V Is het proces veilig?

A Ja. Het is niet alleen veilig, het is ook volledig milieuvriendelijk, interessant en zeer opvoedkundig. Kinderen en jongeren zijn verrukt over het omgaan met de wormenbak. Combineer hun interesse voor natuur met hun betrokkenheid bij het milieu en het keukenafval zal telkens weer verdwenen zijn!

V Zal ik meer wormen moeten kopen?

A Dit is normaal gesproken niet nodig omdat de wormenbak een ideale plek is voor de wormen. Ze gedijen er uitstekend en planten zich er voort. Mocht er echter een probleem ontstaan of heeft u toch meer wormen nodig dan zijn deze apart verkrijgbaar.

Ga meteen van start!